Neurofeedback

Mi az a neurofeedback?

A neurofeedback, amelyet néha EEG biofeedbacknek, neuroterápiának vagy kognitív fejlesztésnek is neveznek, az agyi szabályozási zavarokat kezeli. A neurofeedback a biofeedback egy speciális alkalmazása az agy elektromos aktivitásának megjelenítésére és képzésére.

Agyunk agyhullámokat használ a kommunikációhoz és a megfelelő működéshez. Ezek az agyhullámok szabályozatlanná válhatnak, ami pszichiátriai vagy neurológiai tünetekhez vezethetnek. A neurofeedback az agyhullámok aktivitásának egyensúlyhiányát kezeli.

A neurofeedback NEM jár semmilyen az agy elektromos árammal stimulálásával, mint néhány más agyalapú terápia.

A neurofeedback előnyei

A neurofeedback egy biztonságos és klinikailag bizonyított módszer, amely különféle mentális, érzelmi, kognitív és intellektuális problémák megoldására szolgál gyógyszerek használata nélkül. A neurofeedback arra tanítja az agyat, hogy hasznosabb és hatékonyabb módon reagáljon az ingerekre. Azáltal, hogy neurológiai szinten kezeli a zavaró viselkedési mintát, a neurofeedback tréning az ügyfelek számára életképes készségkészletet biztosít, amely segít megbirkózni a stresszorokkal és a kiváltó tényezőkkel még jóval a neurofeedback tréning után is.

A neurofeedback különféle egészségi probléma kezelésére használható minden korosztályú gyermekek és felnőttek esetében. A neurofeedbackkel kezelt leggyakoribb egészségi probléma közül néhány:

 • Figyelemzavarok
 • Tanulási zavarok
 • Viselkedési zavarok
 • Autizmus
 • Nyelvi zavarok
 • Kognitív problémák
 • Olvasási/kihívások
 • Szorongás
 • Depresszió
 • Függőség
 • Alvási zavarok
 • Fejfájás és migrén
 • Kognitív fejlesztés

A neurofeedback tréning munkamenete során valós idejű audiovizuális visszacsatolás történik normalizált értékek alapján. A kliens a sikerért pontozásban, zenéléssel, képmutatással vagy videojátékkal jutalmazzák. A neurofeedback tréning egy olyan módszer, amely segíti az alanyokat az agyhullámok tudatos szabályozásában. A neurofeedback az agy optimalizálására összpontosít, nem pedig a tünetek elnyomására, amit a gyógyszerek tesznek. A neurofeedback nem farmakológiai és nem invazív módszer.

Neurofeedback módszertanok

Amplitúdó tréning:
A leggyakrabban használt neurofeedback a frekvencia/teljesítmény neurofeedback. Ez a technika jellemzően 2-4 felületi elektróda használatát foglalja magában. Az adott agyhullámok amplitúdójának vagy sebességének megváltoztatására használják bizonyos agyterületeken a felsorolt egészségi problémák kezelésére

Alfa-Théta tréning
Az Alfa-Théta tréning egy speciális neurofeedback protokoll, amelynek célja az egyensúly elérése, valamint ezen agyhullámok ideális erősítésének és frekvenciájának fenntartása. Ennek eredményeként a kliens mély, meditatív, hipnotikus állapotba kerül. Ez egy hipnagógiás vagy alkonyati állapot. Ez az, amit természetesen tapasztalunk közvetlenül azelőtt, hogy az alvás mélyebb szakaszaiba esnénk. Itt a kliens képes feldolgozni szorongásait és fel is tudja dolgozni azokat. Ebben az állapotban a biofeedback bizonyos formái hatékonyabbak, mint aktív ébrenléti állapotban. Az Alfa-Théta tréning az egyik legnépszerűbb neurofeedback tréning a stressz csökkentésére.

SCP tréning
Előkészület alatt…..

Neurofeedback állapotfelmérés

 1. Panaszok megbeszélése, anamnézis kitöltése
 2. Az agyhullámok aktivitásának mérése mérőműszerrel. Felnőtteknél biofeedback állapotfelmérést is el lehet készíteni.
 3. Kiértékelés, kezelési terv és cél
 4. Elkezdjük a célzott tréninget


Az anamnézis és a műszeres vizsgálatok alapján a tréner kiértékeli a kapott eredményeket, majd részletesen megbeszéljük a kezelés tervét, az alkalmazott módszereket.
A neurofeedback tréning keretében tünetektől függően legalább 20 – 40 foglalkozásra van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.