Biofeedback

Mi az a biofeedback?

A biofeedback egy lélek-test tréning, amely javíthatja a fizikai és mentális egészséget. Egy önszabályozási technika, amelyen keresztül az egyének megtanulhatják önként kontrollálni az egykor önkéntelen testfolyamatokat.

Ehhez a tréninghez speciális műszere van szükség, amely a fiziológiai jeleket értelmezhető vizuális és hallási jelekké alakítja. Egy képernyő segítségével visszajelzést kapunk, amely segít kontrollálni fiziológiánkat. Ahogyan a tükörbe nézés lehetővé teszi a helyzetek, kifejezések stb. megtekintését és megváltoztatását, a biofeedback lehetővé teszi az egyének számára, hogy a testük belsejébe lássanak, (pl. tudatosítsák, hogy az életükben fellépő stressz milyen hatással van a fiziológiára) és egy képzett tréner irányítása alatt a visszacsatolás felhasználásával szervezetüket egészséges irányba szabályozzák.

A biofeedback nem farmakológiai és nem invazív.

Mit kezelhet a biofeedback?

A biofeedback különféle egészségi probléma kezelésére használható idősebb gyermekek és felnőttek esetében, például:

  • Szorongás, depresszió és poszttraumás stressz zavar
  • Figyelemhiányos rendellenességek
  • Emésztési problémák, például irritábilis bél szindróma és székrekedés
  • Álmatlanság
  • Fájdalom, beleértve a fejfájást és izomfájdalmat

Biofeedback állapotfelmérés

  1. Panaszok megbeszélése, anamnézis kitöltése
  2. Állapotfelmérés mérőműszerrel, szenzorok – EMG, BVP, GSR, testhőmérséklet szenzor, légzés szenzor. Kiegészítésként alkalmazhatunk neurofeedback állapotfelmérést is.
  3. Kiértékelés, kezelési terv és cél
  4. Elkezdjük a célzott tréninget

A biofeedback tréning keretében tünetektől függően legalább 10-15 ülésre van szükség ahhoz, hogy a központi idegrendszer és a test együttműködésében markáns, és ami fontos, tartós változások legyenek tapasztalhatóak.